Melyik helyiségben mennyi az ideális hőmérséklet fűtési idényben?

Biztosan mindenki elgondolkodott már azon, hogy vajon az egyes helyiségekben mennyi az ideális hőmérséklet a téli időszakban. Ha tudni szeretnéd, hogy mennyire is érdemes állítani a termosztátot, akkor ebben a cikkben biztosan minden fontos információt megtalálsz majd. Igyekeztünk összegyűjteni minden adatot, amivel az idei fűtési szezon sokkal jobb lehet.
Melyik helyiségben mennyi az ideális hőmérséklet fűtési idényben?

Téli hőérzet a lakásban

Általában alkat kérdése, hogy valaki mennyire bírja a hideget vagy a meleget. Egészségügyi szempontból azonban egyik véglet sem túl kedvező, érdemes lenne megtalálni azt a bizonyos középutat, ami mindenki számára ideális. Energiatakarékosság szempontjából sem mindegy, hogy például egy tároló helyiséget, illetve egy fürdőszobát mennyire fűtűnk fel.

A páratartalom kérdése

Nagyban befolyásolhatja a hőérzetet az otthoni páratartalom is, ami általánosságban 50-60% között kell, hogy legyen. A hálószobában lehet egy kicsit alacsonyabb is, itt elegendő 40% körül tartani mindazt. A fürdőszoba azonban pont az ellentettje mindennek. Ebben a helyiségben sokkal kedvezőbb 70%-on tartani, hogy senki se fázzon meg zuhanyzást után. A Roltechnik zuhanykabin vásárlása során érdemes odafigyelni arra, hogy a beszerelés lehetőleg a sarokban végezzük el, így teret engedve a levegő járásának.

A helyiségek közötti különbségek

Fontos azonban, hogyha az egyes szobákban külön lehet állítani a hőfokot, akkor az egyes területek között maximum 1-2 fokos eltérés legyen. A járkálás során ugyanis könnyedén meg lehet fázni. Azonban, ha tartósan nem vagyunk otthon, akkor elegendő 16 fokra állítani a termosztátot. Ez megfelelő ahhoz, hogy a falak ne hűljenek ki, mégse duzzasszuk meg a számlánkat. Ha pedig csak rövidebb időre megyünk el otthonról, például dolgozni vagy kirándulni, akkor 18-19 foknál alacsonyabbra nem érdemes kapcsolni, hiszen sokkal több energiát fogyasztunk a lakás visszamelegítésével.

A nappalit nagyjából 21 fokon érdemes tartani, 18 foknál kevesebb azonban semmiképpen se legyen, hiszen így könnyedén megbetegedhetünk. Ezzel szemben a konyhában elegendő lehet 20 fok is, hiszen itt általában mozgunk és főzünk, így fáznunk biztosan nem kell majd. A hálószoba esetében pedig bőven elegendő a 18-19 fok, hiszen ebben a hőmérsékletben lehet legjobban pihenni. Kivételek persze mindenhol akadnak, de ez a nagyjából megfelelő hőfok. Szemben a csecsemők lakhelyével, ahol nem árt legalább 23 fokra állítani a radiátorokat, hiszen az ő szervezetük még nem képes olyan gyorsan átállni. A fürdő esetében pedig a 21-22 fok lenne az ideális, társítva a már említett magas páratartalommal.

Mire figyeljünk még?

Nem szabad megfeledkezni a szellőztetésről sem. Amennyiben tehetjük, naponta legalább kétszer nyissunk ablakot, legjobb mindezt felkelést követően és lefekvés előtt megtenni. A pár perces huzat miatt a falak nem fognak kihűlni, azonban ideálisabb levegőt teremthetünk a pihenéshez.

Összegezve

Összességében tehát elmondható, hogyha 20 fok körül tartjuk az egyes helyiségekben a termosztátot, akkor azzal nem véthetünk sokat. Ha azonban hosszabb időre megyünk el otthonról, akkor érdemes lejjebb tekerni a fűtést, hogy az ne fogyasszon annyi energiát.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan tartsa tisztán a garázst

Hogyan tartsa tisztán a garázst

Van néhány alapvető lépés, amelyet megtehet, hogy garázsa a lehető legjobban nézzen ki.

Betartva a szabályokat, a trambulin nagyon is biztonságos

Betartva a szabályokat, a trambulin nagyon is biztonságos

A trambulinon való ugrálás nem csak örömet jelent, de remek készségfejlesztő is.

Milyen lesz a jövő luxusfürdőszobája?

Milyen lesz a jövő luxusfürdőszobája?

Napjainkban az egyik legjobb választás prémium Arezzo termékekkel berendezni a fürdőszobát. Érdekelnek a jövő luxus vívmányai is? Kattints a cikkre!