Melyik helyiségben mennyi az ideális hőmérséklet fűtési idényben?

Biztosan mindenki elgondolkodott már azon, hogy vajon az egyes helyiségekben mennyi az ideális hőmérséklet a téli időszakban. Ha tudni szeretnéd, hogy mennyire is érdemes állítani a termosztátot, akkor ebben a cikkben biztosan minden fontos információt megtalálsz majd. Igyekeztünk összegyűjteni minden adatot, amivel az idei fűtési szezon sokkal jobb lehet.
Melyik helyiségben mennyi az ideális hőmérséklet fűtési idényben?

Téli hőérzet a lakásban

Általában alkat kérdése, hogy valaki mennyire bírja a hideget vagy a meleget. Egészségügyi szempontból azonban egyik véglet sem túl kedvező, érdemes lenne megtalálni azt a bizonyos középutat, ami mindenki számára ideális. Energiatakarékosság szempontjából sem mindegy, hogy például egy tároló helyiséget, illetve egy fürdőszobát mennyire fűtűnk fel.

A páratartalom kérdése

Nagyban befolyásolhatja a hőérzetet az otthoni páratartalom is, ami általánosságban 50-60% között kell, hogy legyen. A hálószobában lehet egy kicsit alacsonyabb is, itt elegendő 40% körül tartani mindazt. A fürdőszoba azonban pont az ellentettje mindennek. Ebben a helyiségben sokkal kedvezőbb 70%-on tartani, hogy senki se fázzon meg zuhanyzást után. A Roltechnik zuhanykabin vásárlása során érdemes odafigyelni arra, hogy a beszerelés lehetőleg a sarokban végezzük el, így teret engedve a levegő járásának.

A helyiségek közötti különbségek

Fontos azonban, hogyha az egyes szobákban külön lehet állítani a hőfokot, akkor az egyes területek között maximum 1-2 fokos eltérés legyen. A járkálás során ugyanis könnyedén meg lehet fázni. Azonban, ha tartósan nem vagyunk otthon, akkor elegendő 16 fokra állítani a termosztátot. Ez megfelelő ahhoz, hogy a falak ne hűljenek ki, mégse duzzasszuk meg a számlánkat. Ha pedig csak rövidebb időre megyünk el otthonról, például dolgozni vagy kirándulni, akkor 18-19 foknál alacsonyabbra nem érdemes kapcsolni, hiszen sokkal több energiát fogyasztunk a lakás visszamelegítésével.

A nappalit nagyjából 21 fokon érdemes tartani, 18 foknál kevesebb azonban semmiképpen se legyen, hiszen így könnyedén megbetegedhetünk. Ezzel szemben a konyhában elegendő lehet 20 fok is, hiszen itt általában mozgunk és főzünk, így fáznunk biztosan nem kell majd. A hálószoba esetében pedig bőven elegendő a 18-19 fok, hiszen ebben a hőmérsékletben lehet legjobban pihenni. Kivételek persze mindenhol akadnak, de ez a nagyjából megfelelő hőfok. Szemben a csecsemők lakhelyével, ahol nem árt legalább 23 fokra állítani a radiátorokat, hiszen az ő szervezetük még nem képes olyan gyorsan átállni. A fürdő esetében pedig a 21-22 fok lenne az ideális, társítva a már említett magas páratartalommal.

Mire figyeljünk még?

Nem szabad megfeledkezni a szellőztetésről sem. Amennyiben tehetjük, naponta legalább kétszer nyissunk ablakot, legjobb mindezt felkelést követően és lefekvés előtt megtenni. A pár perces huzat miatt a falak nem fognak kihűlni, azonban ideálisabb levegőt teremthetünk a pihenéshez.

Összegezve

Összességében tehát elmondható, hogyha 20 fok körül tartjuk az egyes helyiségekben a termosztátot, akkor azzal nem véthetünk sokat. Ha azonban hosszabb időre megyünk el otthonról, akkor érdemes lejjebb tekerni a fűtést, hogy az ne fogyasszon annyi energiát.

Kapcsolódó cikkek

A környezetbarát élet - 7 egyszerű tipp a környezetbarát otthonhoz – mindenkinek érdeke.

7 egyszerű tipp a környezetbarát otthonhoz

A környezetbarát élet mindenkinek érdeke, hiszen minél kevésbé terheljük a környezetünket, annál nagyobb az esély arra, hogy egy boldogabb, élhetőbb életet teremtünk a következő generációnak.

Melyik helyiségben mennyi az ideális hőmérséklet fűtési idényben?

Melyik helyiségben mennyi az ideális hőmérséklet fűtési idényben?

Te tisztában vagy, hogy mennyi az ideális hőmérséklet az egyes szobákban és helyiségekben? Cikkünkben erre a kérdésre kerestük meg a választ.