A legnépszerűbb meditációs technikák

Számos meditációs technika létezik.
A legnépszerűbb meditációs technikák

A meditációnak számos fajtája van. Létezik a légzésre való összpontosítás, a csendben ülés vagy az energiaközpontokra való koncentrálás. Ezeknek a technikáknak mind van némi hasonlóságuk. Mindegyik a tudatosság gyakorlatán alapul. Íme a leggyakoribb módszerek. Vizsgáljuk meg őket részletesebben. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen előnyökkel járhatnak ezek a technikák. Ha pedig nem találsz egy konkrét technikát, akkor próbáld ki ezeket!

A koncentrált figyelem meditáció a meditáció egy másik népszerű formája. Ez a fajta meditáció megköveteli a gyakorlótól, hogy figyelmét kizárólag a légzés érzetére összpontosítsa, anélkül, hogy ítélkezne vagy belekeveredne magukba a gondolatokba. Ez a tudatosság és a koncentráció keveréke, és kiváló lehetőség azok számára, akiknek nehézséget okoz a vizuális ingerekre való figyelem összpontosítása. Ez a technika azoknak is hasznos, akiknek nincs tanára, aki végigvezeti őket a folyamaton, mivel elég egyszerű ahhoz, hogy egyedül is elvégezzék.

A legelterjedtebb meditációs technikák közé tartozik a transzcendentális meditáció. Ez a technika egyetlen szó, vagy mantra legalább 20 percig tartó ismétléséből áll. Segít csökkenteni a stresszt és javítja az alvást. Emellett szabályozza a szervezetet, és egy kis adag tudatosságot is biztosíthat. Néhány népszerű légzéstechnika a dobozlégzés, a 4-7-8 légzés és a hasi légzés. A transzcendentális meditáció célja a jelenlegi valóságon túli állapot megtapasztalása.

Függetlenül attól, hogy hol meditálsz, a legtöbb ilyen technika hasznodra válhat. A mindfulness meditáció során a jelen pillanatra koncentrálunk, nem pedig a múltbeli vagy jövőbeli élményekre. A gyakorlat nagyon rugalmas, és bárhol végezhető. A mindful meditáció során könnyű kikapcsolni minden mást, és kizárólag a légzésre koncentrálni. A technika azoknak is hasznos, akik hajlamosak sok neheztelést táplálni másokkal szemben.

A Vipassana egy ősi meditációs technika, amelyet állítólag Buddha tanított több mint 5000 évvel ezelőtt Indiában. A gyakorlatot tíznapos tanfolyamokon oktatják a világ számos országában. Az órák ingyenesek, és a korábbi tanítványok adományaiból támogatják őket. A technika alapítója, S.N. Goenka nemrég hunyt el. Ő egy nem felekezeti buddhista volt, aki ezeket a technikákat arra használta, hogy segítsen tanítványainak a béke és a boldogság elérésében.

Egy nemrégiben készült tanulmány online felmérést végzett, hogy felmérje a leggyakoribb meditációs technikák népszerűségét. A kutatók értékelték a technikák hasonlóságát a tapasztalt meditálók gyakorlatával. Annak megállapításához, hogy egy technika hasonlít-e egy másikhoz, a résztvevőket arra kérték, hogy egy 0-tól 10-ig terjedő skálán értékeljék annak hasonlóságait és különbségeit.

Bár a meditációs technikák hatása a különböző típusú tapasztalatokkal rendelkező emberek között változik, ezek a tanulmányok remek kiindulópontot jelentenek. Tanulmányok kimutatták, hogy a tudatosságon alapuló meditáció javítja a figyelem minőségét és növeli a jó közérzetet. Ez a gyakorlat azonban nem mindenkinek ajánlott. Valójában negatívan befolyásolhatja a koncentrációs képességünket vagy az érzelmek szabályozását. A meditáció előnyeinek megismeréséhez kezdje a következő cikk elolvasásával. A meditáció előnyei bőségesek!

Kapcsolódó cikkek

Az introvertált nők - 5 tipp introvertált nőknek – sokszor vágynak magányra, egyedüllétre.

5 tipp introvertált nőknek

Az introvertált nőknek adunk tippeket. Olyan tippeket, amelyek csökkentik a bennük kialakult szorongást és feszültséget.

A legnépszerűbb meditációs technikák

A legnépszerűbb meditációs technikák

Számos meditációs technika létezik.

Vitaminok, amelyek fixen legyőzik a vírusokat

Vitaminok, amelyek fixen legyőzik a vírusokat

Testünk harcol a vírusokkal egész életünkön keresztül.