3 módszer az alvásminőség javítására

Ha alvászavarokkal küzd, íme 3 módszer, amellyel növelheti alvásminőségét.
3 módszer az alvásminőség javítására

A testmozgás mindig jótékonyan hat az alvásra, de kerülje az erőteljes edzéseket egy órával lefekvés előtt. A testmozgás mellett az egészséges táplálkozás is fontos tényező az alvásminőség szempontjából. A mediterrán étrend sok gyümölcsöt és zöldséget, egészséges zsírokat tartalmaz, és korlátozza a vörös húsokat. Bár ezek a tippek kontraintuitívnak tűnhetnek, bizonyítottan javítják az alvás minőségét.

Ha nehezen tud elaludni, fontolja meg egy rutin kialakítását. Próbáljon meg minden nap azonos lefekvési és ébredési időpontokhoz ragaszkodni. A rendszeres rutin kialakításával a teste szabályozni tudja a belső óráját. Az alvási rutin segít a belső testórád szabályozásában is, így biztosítva a lehető legjobb minőségű alvást. Kerülje a technológia használatát lefekvés előtt, és határozzon meg meghatározott ébredési időket. Ha ezek a módszerek nem működnek, kísérletezzen különböző alvási technikákkal, és kövesse nyomon alvási szokásait.

Kerülje a kék fényt kibocsátó elektronikus eszközöket. Próbáljon meg kisebb képernyőt használni, vagy használjon fénymódosító szoftvert, hogy csökkentse a fény hatását. Hasonlóképpen, kerülje a késő esti tévénézést, amely elnyomja a melatoninszintet, és inkább stimuláló, mint pihentető hatású. Próbáljon meg hangoskönyveket hallgatni, vagy szerezzen be füldugókat a zajok kizárására. Próbálja ki ezt a 3 módszert az alvásminőség javítása érdekében.

Az álmatlanság egyik leggyakoribb oka a jetlag. Bár ez egy átmeneti állapot, a jetlag tüneteit súlyosbíthatja a szabálytalan alvásprogram. Szerencsére a késői éjszakát napközben egy rövid szunyókálással pótolhatja. De vegye figyelembe, hogy a szunyókálás csak ront az alvásproblémán, ha túl sokáig szundikál. Próbálja meg a nappali szunyókálást 20 percnél nem többre korlátozni, kora délután.

Egy másik módja az alvás javításának, ha javítja a szobája környezetét. A túlzott fény zavarhatja az alvást, ezért használjon alvómaszkokat, hogy megakadályozza a közvetlen fényhatást. Ezenkívül, ha a hangos zajok miatt nem tud jól aludni, használjon füldugókat vagy fehérzaj-gépeket, hogy minden külső hangot kizárjon. Ha egyik módszer sem működik, forduljon orvosához tanácsért. Ezenkívül orvosa felírhat gyógyszeres kezelést is.

Ha nem alszik eleget, lehet, hogy alvászavarban szenved. Az álmatlanságot, más néven obstruktív alvási apnoét a felső légutak elzáródása okozza. Ez csökkenti a légáramlást az egész testben, és az éjszaka folyamán többször is felébreszti Önt. Ez a rendellenesség nagyon veszélyes lehet, és más egészségügyi problémákhoz vezethet. Ha azt gyanítja, hogy álmatlanságban szenved, vagy ezen állapotok bármelyikében, forduljon orvoshoz, hogy alvásvizsgálatot végeztessen.

A koffein és az alkohol kerülése szintén hatékony módja az alvás javításának. Bár ez a két anyag hasznos lehet az Ön számára, mindkettő negatív hatással lehet az alvás minőségére. Legalább négy órával lefekvés előtt kerülje a kávé, az üdítőitalok és az alkohol fogyasztását. Az alkohol és a koffein is növelheti a stressz szintjét a szervezetben, ami rosszabb alvásminőséget eredményezhet. Az alvásproblémák másik megoldása a meditáció és a mindfulness, amelyek mindkettő nyugtató hatású. Ezeknek a technikáknak a gyakorlása segíthet abban, hogy új narratívát alkosson az alvási szokásai körül.

Szerző: Paplan-párna.hu

Kapcsolódó cikkek

Az introvertált nők - 5 tipp introvertált nőknek – sokszor vágynak magányra, egyedüllétre.

5 tipp introvertált nőknek

Az introvertált nőknek adunk tippeket. Olyan tippeket, amelyek csökkentik a bennük kialakult szorongást és feszültséget.

Vitaminok, amelyek fixen legyőzik a vírusokat

Vitaminok, amelyek fixen legyőzik a vírusokat

Testünk harcol a vírusokkal egész életünkön keresztül.

Sok esti szokás - 5 lefekvés előtti szokás, ami segíthet lefogyni – segíthet a fogyásban.

5 lefekvés előtti szokás, ami segíthet lefogyni

Este, lefekvés előtt lehetnek olyan szokásaink, amelyek megtámogatják a fogyókúránkat. Ezekből az esti szokásokból, most ötöt mutatunk be.