A telefon története

1893. február 15-én, Budapesten megkezdte adását a Telefonhírmondó. Puskás Tivadar fedezte fel 123 évvel ezelőtt ezt az újdonságot. Ezzel megkezdődött a folyamatos fejlődés.
A telefon története, avagy ki találta fel a telefont?

"Üdvözöljük Budapest lakosságát. Üdvözöljük olyan szokatlan módon, mely páratlan a világon. Üdvözöljük az első várost, amelyből a telefonhírmondó az egész világon győzedelmes útjára indul." ezekkel a szavakkal kezdte meg adását az ún.”Beszélő Újság", a rádió előde. Az első stúdió az V. kerületi Magyar utca 6. számú házban volt, ahol négy szerkesztő és mintegy száz tudósító dolgozott. A hírmondó kezdetekor huszonöt előfizetővel büszkélkedhetett, ez a szám öt évvel későbbre már ötezerre nőtt. Az előfizetési díj havonta egy forint ötven krajcár volt. A telefonhírmondó célja a lehető leggyorsabb hírszolgáltatás volt, amit feltalálója úgy tudott elérni, ami előtte szinte elképzelhetetlen volt, mégpedig úgy, hogy egyetlen egy mikrofonba olvastak hírt, ami a város több különböző pontján egyszerre volt hallható. Politikai, helyi, közérdekű és tőzsdei híreken kívül időnként a közép-európai időt is bemondták.

A következő nagyobb lépés a vezetékes telefon lett. A vezetékes telefonok olyan készülékek, melyek vezetékkel kapcsolódnak a központhoz. Az úgynevezett tárcsás készülékek a tárcsa segítségével a számokat a központba továbbítják. A jelzésrendszer leginkább szünetáramú, azaz a számnak megfelelő impulzusszaggatást végeznek. Az impulzálás a tárcsa visszafutásakor történik. Egy másik fajtája a vezetékes telefonoknak a nyomógombos készülék. Ennél egy számgomb benyomásakor a vonalon bizonyos ellenállás került a vonalba.

1945-ben készültek el a mobiltelefonok nulladik generációi, ezek voltak a mobil rádiótelefonok. Azonban ezeket még nem sorolták a mobiltelefonok közé, a készülékeket a hadsereg használta a könnyebb kommunikáció érdekében. A Bell Labs mérnökei a bázisállomások technológiáját már 1947-ben kifejlesztették, végül 1970-ben a hívásátadást is feltalálták. A világ első automata mobiltelefon rendszerét az Ericcson szakemberei vezették be. Ezeknek a telefonoknak néhány magas rangú előfizetője volt és autóban használhatták őket az akkumulátoruk nagy mérete miatt. Azonban az első működő mobiltelefont a Motorola készítette el. Magyarországon a rendszerváltás idején, 1990-es években jelentek meg először a mobiltelefonok. Eleinte csak telefonálásra voltak alkalmasak, az sms-ezést csak később, 1995-ben tették lehetővé.

A 21. század egyik legnagyobb technológiai fejlődése az okostelefon gyártása. Ezeken már tudunk böngészni nagy sávszélességben, közösségi hálózatokat látogathatunk illetve válogathatunk a legkülönfélébb alkalmazások közül. 2007-ben dobták piacra az iPhone készülékek első operációs rendszerét, a Google pedig az első Androiddal rendelkező készüléket 2008-ban. A későbbi években folyamatosan dobták piacra a jobbnál jobb készülékeket a gyártók és napjainkban már hatalmasra gyarapodott az okostelefonok piaca.

Kapcsolódó cikkek

A telefon története, avagy ki találta fel a telefont?

A telefon története

A telefon történetébe avatjuk be az olvasókat.

A legjobb fejhallgató vásárlási útmutató

A legjobb fejhallgató vásárlási útmutató

Annak eldöntése, hogy milyen típusú fejhallgatót vásároljon, zavaros folyamat lehet, különösen akkor, ha olyan sok lehetőség van.

A digitális könyvolvasás útvesztőjében – Milyen e-book olvasót válasszunk?

A digitális könyvolvasás útvesztőjében – Milyen e-book olvasót válasszunk?

Az utóbbi években az e-book olvasók népszerűsége szárnyal, és egyre több ember fordul a digitális olvasás felé.