Milyen hatással van a biciklizés az izomzatra és a testre?

Nemcsak hatékony közlekedési eszköz, de kiváló sportolási lehetőség is a kerékpár. Akár rövidebb, akár hosszabb távokra használjuk, a mozgás pozitív hatásai megmutatkoznak nemcsak izomzatunkon, hanem egész testünkön is. Cikkünkben ezeket az előnyöket mutatjuk be.
Milyen hatással van a biciklizés az izomzatra és a testre?

A biciklizés és az izomzat

A legfontosabb, hogy ez a mozgásforma is építi az izomtömeget, miközben égeti a kalóriákat. Ahogy egyre több zsírt égetünk, úgy izmaink is láthatóbbá válnak, s az igénybevétel okozta vérbőségtől szebb lesz a tónusuk is.

Természetesen a látványos eredményért, például az edzett vádlikért napi több óra tekeréssel kell megdolgoznunk. Viszont ez még mindig olcsóbb, mint a konditerem bérlet. Persze a minőségi trekking kerékpárok ára kimondottan magas, azonban kezdetnek megteszi egy egyszerűbb modell is.

További előny, hogy más sportokhoz képest a kerékpározás kíméletesebb az ízületekhez. Kevesebb sérülés fenyeget minket, mint például futás közben.

További előnyök

Az izomnövelésen kívül vannak további áldásos hatások, amelyekre nem is gondolnánk.

Vérkeringés

Mint aerob, ciklikus mozgásforma, nagyon jól karbantartja a szív-és érrendszert. Élénkíti a keringést, így több oxigént juttat a sejtekbe. A túlsúly csökkenését idézheti el, amely szintén tehermentesíti a szervezetet.

Immunrendszer

A rendszeres biciklizés hatására a felső légutak ellenállóképessége javul, így lesz kisebb a nátha kockázata. Emellett nő a proteinek termelése és a fehérvérsejtek aktivitása is, mely szintén erősíti az immunrendszert. Még a vérben található zsírsav- és lipidtartalom optimalizálásában is szerepet játszik, s csökkenti a rák esélyét is.

Éjszakai pihenés

Mint a legtöbb mozgásforma, hozzájárul a minőségi alváshoz. Így ismételten csökkenti a betegségek kockázatát.

Szexuális élet

Mivel a kerékpár minden izmot megmozgat, a teljes testet formába hozza. Hosszabb és élvezetesebb együttlétre, nagyon fizikai teljesítőképességre számíthatunk.

Mentális képességek, koordináció

Az agy oxigénellátása, vérkeringése is javul, ezáltal szellemileg frissebbekké válunk. Javul a hangulatunk, sikerélményt ad, segít legyőzni a stresszt.

Mivel pedig a mozgáshoz egyensúlyozásra, súlypontáthelyezésre is szükség van, fejlődik a koordinációnk.

Összefoglalva: A biciklizés testre és lélekre egyaránt előnyösen hat. Érdemes beépíteni rutinunkba, hiszen nemcsak izmainkat fejleszti, de segít megőrizni egészségünket is.

Kapcsolódó cikkek

Egy forradalmi edzésmódszer a fitnesz szerelmeseinek

Egy forradalmi edzésmódszer a fitnesz szerelmeseinek

Szeretnéd magad új kihívások elé állítani?

Milyen hatással van a biciklizés az izomzatra és a testre?

Milyen hatással van a biciklizés az izomzatra és a testre?

Trekking kerékpárod van, vagy csak egy átlagos városi biciklid? Érdekel, hogyan hat ez a sport az izomzatra és a testre? Kattints a részletekért!

Ruhák és kiegészítők focihoz

Ruhák és kiegészítők focihoz

A focizáshoz nem csak focicipőre, egyéb kiegészítőkre is szükségünk lehet.