Milyen hatással van a biciklizés az izomzatra és a testre?

Nemcsak hatékony közlekedési eszköz, de kiváló sportolási lehetőség is a kerékpár. Akár rövidebb, akár hosszabb távokra használjuk, a mozgás pozitív hatásai megmutatkoznak nemcsak izomzatunkon, hanem egész testünkön is. Cikkünkben ezeket az előnyöket mutatjuk be.
Milyen hatással van a biciklizés az izomzatra és a testre?

A biciklizés és az izomzat

A legfontosabb, hogy ez a mozgásforma is építi az izomtömeget, miközben égeti a kalóriákat. Ahogy egyre több zsírt égetünk, úgy izmaink is láthatóbbá válnak, s az igénybevétel okozta vérbőségtől szebb lesz a tónusuk is.

Természetesen a látványos eredményért, például az edzett vádlikért napi több óra tekeréssel kell megdolgoznunk. Viszont ez még mindig olcsóbb, mint a konditerem bérlet. Persze a minőségi trekking kerékpárok ára kimondottan magas, azonban kezdetnek megteszi egy egyszerűbb modell is.

További előny, hogy más sportokhoz képest a kerékpározás kíméletesebb az ízületekhez. Kevesebb sérülés fenyeget minket, mint például futás közben.

További előnyök

Az izomnövelésen kívül vannak további áldásos hatások, amelyekre nem is gondolnánk.

Vérkeringés

Mint aerob, ciklikus mozgásforma, nagyon jól karbantartja a szív-és érrendszert. Élénkíti a keringést, így több oxigént juttat a sejtekbe. A túlsúly csökkenését idézheti el, amely szintén tehermentesíti a szervezetet.

Immunrendszer

A rendszeres biciklizés hatására a felső légutak ellenállóképessége javul, így lesz kisebb a nátha kockázata. Emellett nő a proteinek termelése és a fehérvérsejtek aktivitása is, mely szintén erősíti az immunrendszert. Még a vérben található zsírsav- és lipidtartalom optimalizálásában is szerepet játszik, s csökkenti a rák esélyét is.

Éjszakai pihenés

Mint a legtöbb mozgásforma, hozzájárul a minőségi alváshoz. Így ismételten csökkenti a betegségek kockázatát.

Szexuális élet

Mivel a kerékpár minden izmot megmozgat, a teljes testet formába hozza. Hosszabb és élvezetesebb együttlétre, nagyon fizikai teljesítőképességre számíthatunk.

Mentális képességek, koordináció

Az agy oxigénellátása, vérkeringése is javul, ezáltal szellemileg frissebbekké válunk. Javul a hangulatunk, sikerélményt ad, segít legyőzni a stresszt.

Mivel pedig a mozgáshoz egyensúlyozásra, súlypontáthelyezésre is szükség van, fejlődik a koordinációnk.

Összefoglalva: A biciklizés testre és lélekre egyaránt előnyösen hat. Érdemes beépíteni rutinunkba, hiszen nemcsak izmainkat fejleszti, de segít megőrizni egészségünket is.

Kapcsolódó cikkek

Hihetetlen sporttények

Izgalmas sportigazságok

Bármekkora sportrajongó vagy, előfordulhat, hogy sok mindenről így sem hallottál. Ezen megpróbálunk változtatni és bemutatunk pár hihetetlen sportigazságot.

Érdekességek a labdarúgás világából

Érdekes futballtények

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja, amelyet a világ minden pontját rengetegen követnek. Most a legnagyobb rajongóknak is megpróbálunk kedvezni, ezért bemutatunk érdekes futballtényeket.

Ping pong asztal: analóg kikapcsolódás és izgalom.

Ping pong asztal: analóg kikapcsolódás és izgalom.

A ping pong, más néven asztali tenisz, egy sportág, ami széles körben népszerű és egyaránt alkalmas minden generáció számára.