Tavaszi készülődés a kertben: húsvét körüli teendők a szabadban

Itt a tavasz és a tavaszi munkák ideje, amiknek a sikerén múlik az egész évi termés.
Tavaszi készülődés a kertben: húsvét körüli teendők a szabadban

Ezek a munkák megalapozzák az egész évi kerti munka eredményét, és egészen májusig elvégezhetők. Többféle kertészeti munkát kell elvégezni, a talajjal, a gyümölcsfákkal, a zöldségtermeléssel, az öntözéssel kapcsolatban.

Ebben a cikkben a tavaszi készülődésről írunk részletesebben, valamint kifejtjük, hogy a hiányzó motoros kerti gépek webshopból hogyan és milyen formában szerezhetőek be könnyen.

1. Gyümölcsfák metszése

Sokan úgy gondolják, hogy metszeni télen kell, pedig akkor kockáztatják a meghagyott hajtásokat, hiszen elfagyhatnak. Igazán tavasszal lehet azt megítélni, hogy a jól látszódó ágakból hogyan lehet kialakítani a kívánt korona formát.

A tavasz végi metszéssel azt is lehet már látni, hogy mennyi termőhajtást kell meghagyni a megfelelő mennyiségű gyümölcshöz, mert a nagy mennyiségű gyümölcs meghagyása is káros. A metszéshez használt szerszámoknak fontos, hogy jó legyen a minősége, hiszen a jó eszközökkel könnyebb a munka, jobban gyógyulnak a növények. A profi szerszámokkal könnyebben és gyorsabban lehet dolgozni míg a hobbi célú szerszámok használati ideje maximum egy-két év szokott lenni.

A metszőolló mellett hasonlóan fontos a kerti fűrész is, sőt létezik a nyélre erősíthető fűrész is, így lehet a magasban lévő ágakat karban tartani, akár létráról is.

2. A talaj táplálása

Bármikor lehet a talajt trágyával jobb állapotba hozni, de ilyenkor többnyire már csak a műtrágyák alkalmazása lehetséges. Ez attól is függ, hogy a kert területén milyen fajta növényeket ültetünk. A sok terméshez sok trágya szükséges, míg a sziklakerthez szinte nincs is szükség rá.

3. Öntözés

A legnagyobb mértékű növekedés a zöldségeknél májusban történik amikor viszonylag kevés az eső, pedig a megszokott négy-ötszöröse kellene a növekedéshez. Ezért szükséges öntözni, mert öntözés nélkül a zöldségek növekedése leállna, a fű rika és sárgás lenne, a gyümölcsök pedig aprók maradnának.

4. Zöldségtermesztés

Májusban már kiültetik a kertészek a melegigényes és a fagyra érzékeny növények palántáit. Ilyenkor ültethető a paradicsom, paprika, dinnye, uborka, cukkini palánta és vethető a csemegekukorica és a bab is. Lehet még pótolni a hagymát, retket, salátát így júniusban már teremhet a zöldségágyás.

5. Elmaradt teendők pótlása

A kertben a megkésett teendőket májusban még gond nélkül pótolni lehet, sőt vannak előnyei is. Az ilyenkor elültetett növények gyorsabban nőnek, mint amit korábban elvetettünk viszont sok vizet igényelnek ezért öntözni szükséges őket.

Amikor nincs nagyon sok teendőnk rendbe tehetjük a szerszámokat. Át kell néznünk, hogy rendelkezünk-e minden szükséges szerszámmal, ha nem akkor be kell szereznünk őket. Élezőacéllal vagy fenőkővel élesítsük meg a vágószerszámokat. Az öntöző berendezéseket nyomás alatt végignézzük, hogy nem folyik-e véletlenül valahol a víz. Amire pedig szükség van és még nem rendelkezünk vele, azokat online könnyen beszerezhetjük.

Összegezve

Tavasszal a legtöbb a kertben a munka, a szabadban töltött idő tavasszal a legértékesebb hiszen a friss levegő, a napfény javítja a kertészkedő egészségét.

Kapcsolódó cikkek

Tavaszi készülődés a kertben: húsvét körüli teendők a szabadban

Tavaszi készülődés a kertben: húsvét körüli teendők a szabadban

Itt a tavasz és a tavaszi munkák ideje, amiknek a sikerén múlik az egész évi termés.