6 tipp a memória fejlesztésére

Olvasd el 6 tippünket memóriád fejlesztésére, s mindjárt könnyebb lesz a tanulás.
6 tipp a memória fejlesztésére - mitől lesz jobb a memóriám?

Szeretnéd, ha minél több szót megjegyeznél az angol nyelvtanfolyamon? Irigyled azokat, akik különösen jól emlékeznek részletekre és adatokra? Úgy érzed, korod előrehaladtával romlik az emlékezőtehetséged? A jó hír, hogy néhány egyszerű ötlettel a napi rutin része lehet memóriád támogatása és fejlesztése. 6 tippet olvashatsz a témában.

1. Mozgás a jobb memóriáért

Ha egész nap a tanulnivaló vagy a munka köt le, az agyunk rettenetesen elfárad. Egy idő után képtelen raktározni az információt. Érdemes testünket kizökkenteni, méghozzá napi legalább 30 perc mozgással. Ez lehet séta, futás, vagy más sport. A lényeg, hogy felpezsdüljön a vérkeringés, az agyunk pedig pihenhessen.

2. Kiegyensúlyozott életmód

A mozgáson kívül oda kell figyelnünk napi rutinunkra is. Ami ugyanis nem tesz jót szervezetünknek, az az emlékezőtehetséget is ronthatja. Az alábbi szempontok fontosak:

Alvás

Az agy éjjel fontos munkát végez. A neuronok kapcsolódási pontjait tisztázza, azaz a napközben megtanult információt rögzíti. A kevésbé fontosaktól viszont megszabadul. Ha nincs lehetősége a 7-8 óra alvás alatt alaposan elvégezni ezt a munkát, sokkal kevésbé működik jól a memória.

Étkezés

Az ingadozó vércukorszint miatt bizonyos napszakokban aluszékonyak vagyunk. Ilyenkor alig jegyezzük meg az információt, s nehezen koncentrálunk. Érdemes többször keveset étkezni, s sok zöldséget, valamint teljes kiőrlésű termékeket fogyasztani. Így stabilizálható a vércukorszint, s kiegyensúlyozottá válik a memória működése.

Stressz

Amennyire lehet, igyekezzünk a stressz szintjét alacsonyan tartani! Így vigyázhatunk legjobban az elménkre.

3. Memorizálás és érzelmek

Több kutatás igazolta, hogy a tanulás jobban megy, ha érzelmi töltet kapcsolódik hozzá. Ha például hozzákapcsolunk egy nehezen megjegyezhető információt egy kedves emlékhez vagy személyhez, nagyobb eséllyel tudjuk megjegyezni.

4. Rendszeres agytorna

Amennyiben a napi rutin túlságosan monoton, agyunk nem végez sokoldalú munkát. Hogy megvédjük az ellustulástól, olvassunk, fejtsünk rejtvényt, vagy keressünk bármilyen intellektuális kihívást! Ha sok időnk van, szóba jöhet egy angol nyelvtanfolyam nyáron Pesten vagy vidéken, akár online formában is.

5. Idő a raktározásra

Amikor valamit gyorsan meg kell tanulnunk, abba a hibába esünk, hogy nem tartunk szünetet. A folyamatos magolás azonban nem mindig célravezető. Érdemes óránként minimum 10 perc szünetet tartani. Ezt ne közösségi oldal böngészéssel vagy olvasással töltsük! Nézzünk magunk elé, igyunk egy frissítőt, s hagyjuk, hogy agyunk raktározzon!

6. Pozitív hozzáállás

Talán a legfontosabb, hogy elhiggyük, a memória fejleszthető. Kellő akarattal képesek vagyunk új dolgokat tanítani az agyunknak, viszont ehhez idő és energia szükséges. Az akaraterő és az önbizalom a legjobb társak ebben a küzdelemben.

Összegezve: Az emlékezőtehetség az ember drága kincse. Igyekezni kell folyamatosan fejleszteni, vagy legalább szinten tartani. Az egészséges életmód és további apró trükkök segítenek ebben. A fenti 6 tanács megfogadásával Te is sikert érhetsz el.

Kapcsolódó cikkek

Milyen jelentősége van a névnapok megünneplésének?

Milyen jelentősége van a névnapok megünneplésének?

A fiatalok gyakran elgondolkodnak rajta, hogy vajon mi értelme van a névnapok megünneplésének? Miért jelent bármit is, ha oda van írva valakinek a neve a naptárba?

Az Instagram nagyon népszerű - Az Instagramot is a nők uralják. Mi ennek az oka? – a fiatal lányok körében.

Az Instagramot is a nők uralják. Mi ennek az oka?

Az Instagram egyre népszerűbb a fiatal lányok körében. Sok lány szeretne olyan ismertté válni, mint az Instagram hírességei.

Az okos embereknek - Milyen szokásai vannak az okos embereknek? Hogyan lehetsz te is Einstein?- vannak különös szokásaik.

Milyen szokásai vannak az okos embereknek? Hogyan lehetsz te is Einstein?

Az okos, kiemelkedően intelligens embereknek voltak olyan szokásai, amelyek szintén hozzásegítették őket, hogy az adott területen a legjobbak legyenek.