Vásárlási útmutató: ruha ajándékba

A hagyományos születésnapi és karácsonyi ajándékötletek között is örök klasszikusnak számítanak a ruhaneműk.
Vásárlási útmutató: ruha ajándékba

Nem véletlenül a legnépszerűbb, hiszen rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, és első ránézésre ráadásul pofonegyszerű dolognak látszik. A látszat azonban csal. Ha valóban olyan ajándékot szeretnénk kiválasztani, amit a címzett viselni is fog, mégpedig rendszeresen és szívesen, akkor a ruhavásárlást nem vehetjük félvállról. Nézzük hát, milyen szempontok alapján fogjuk tudni kiválasztani a tökéletes ruhaneműt, ajándékba.

Az ajándékozott stílusa

Sokan elkövetik azt a hibát amikor ruhát vásárolnak valakinek, hogy valójában a saját ízlésük, színviláguk és vágyaik alapján választanak. Márpedig ez hiba. Ha még sosem láttunk rajta komplét, kosztümöt, akkor nagy valószínűséggel hiába vesszük meg neki a szerintünk legcsinosabb szettet, soha nem fogja hordani. Vannak, akik nevelési célzattal vesznek elegáns ruhadarabokat a szeretteiknek. Ha így történik, hát lelkük rajta, de ne nevezzék ajándéknak, mert nem az és a címzett sem fogja annak érezni.

Amikor ajándékozási szándékkal akarunk ruhát venni, előtte érdemes tanulmányozni, hogy a cél személy pontosan milyen ruhadarabokat hord:

l Oké, farmeres, pólós lány, de:

 Slim, vagy straight?

 A póló kerek nyakú, vagy V-nyakú?

 Esetleg hosszú ujjú?

 Netán galléros-gombos?

l Szeret nőiesen öltözködni:

l Ruhát hord inkább, vagy szoknyát?

l A-vonalú, szűk, vagy inkább bő, sőt oversize modelleket?

l Imádja a kiegészítőket:

l Sálas vagy inkább kendős típus?

l Sapkás, vagy kalapos?

l Láncot hord, vagy inkább karkötőt gyűrűvel?

l A táskája praktikus feneketlen bendőjű darab, esetleg sportos hátizsák, vagy nett kézitáska?

És végül, de nem utolsósorban, van-e preferált divattervezője, márkája?

Rengeteg részletet kell észben tartanunk, hogy amikor megszólít egy ruhadarab, akkor pontosan tudjuk, lehet-e belőle ajándék.

Szövetek, minták, színek

Szövetek

A stílus megfigyelése közben azt is mérjük fel, hogy milyen típusú szöveteket részesít előnyben.

Ez a téma az egészségügyi szempontokat sem nélkülözheti, hiszen minimum arról tudnunk kell, hogy van-e valamilyen allergiája, például:

l Gyapjúra,

l Elasztánra,

l Nylonra

l Latexre.

Minták

A minták tekintetében még ennél is óvatosabban járjunk el. Nemcsak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy milyen mintákat részesít előnyben, hanem hogy azok tényleg jól állnak-e neki. Ilyen esetben kutathatunk az interneten is, hogy az ő testalkatához, és színtípusához milyen minták illenek.

Színek

Ha már a színtípus került szóba, ezt klasszikusan az évszakokkal összefüggésben fogjuk megtalálni az internet divat tanácsadással foglalkozó oldalain.

A négy évszakon belül a hideg és meleg variációkat is vegyük figyelembe, hiszen:

l Teljesen más színek állnak jól egy hideg tél és egy meleg tél típusú embernek, és

l ugyanígy kell eljárnunk akkor is, ha a másik három évszaktípusba tartozik.

Vágyak és igények

A szükséglet nagy úr, és ezzel tisztában kell lennünk. Talán pontosan tudjuk, hogy milyen ruhát szeretne magának a szerettünk, mert korábban már megemlítette, amikor együtt vásároltunk. De az figyelmeztető jel lehet, ha mégsem vette meg. Vegyük tehát számításba, hogy mi az, ami az ő szíve vágya, igénye, ami nem biztos, hogy az lesz, amire szerintünk szüksége van.

Legyen a testalkat a fókuszban

A ruhaválasztás magunknak sem egyszerű, de amikor másnak vásárolunk, fennáll a veszélye annak, hogy kapitális bakot lövünk például a következő okok miatt:

l Felpróbálni nem tudjuk helyette, ha mégis, akkor

l bár egyezhet a méretünk, de ez még nem jelenti azt, hogy a testalkatunk is egyezik.

l Más színtípusúak vagyunk.

Egy ruha, vagy egy egész szett?

A mennyiségnek nyilván határt szabnak az anyagi korlátaink, ezért a ruhavásárlás előtt döntést kell hoznunk arról, hogy:

l Egy feltűnő, és értékes darabot vásárolunk,

l Valamit, ami jobban passzol a hétköznapi igényeihez, és amire biztosan szüksége van, vagy

l Egy egész szettet,

Megfontolás tárgyává tehetjük azt is, hogy tervezőtől vásárolunk, vagy egy általános áruházból. Előbbi esetben egy ing is lehet kifejezetten drága ajándék, utóbbi esetben akár több darabot is beszerezhetünk ugyanazért az összegért.

A méret a lényeg

Mindig a méretnek és a testalkatnak legmegfelelőbb ruhát válasszuk. Ez megóv minket és a megajándékozni kívánt személyt is az utólagos kellemetlenségtől: az árucserétől.

Bár sok áruházban és webshopban fenntartják a lehetőséget, hogy rossz méretválasztás esetén visszavigyük és kicseréljük a ruhákat, elég nagy az esélye annak, hogy éppen az ünnepek után nem fogunk találni készleten olyat, amire szükségünk van. Ebben az esetben maximum levásárolhatjuk az összeget, de ez már nem ugyanaz az élmény lesz.

Hogy tehetünk szert a kritikus számokra?

l Ezt megtehetjük egy kis fifikával is, például az uszoda, vagy fitness terem öltözőjében meglessük a ruhaméretet; ha szerencsénk van, nem vágta ki a címkét.

l Ennél biztosabb megoldás, ha bizalmunkba fogadjuk egy közeli hozzátartozóját, olyan embert, akivel életvitelszerűen együtt él. Ő ugyanis feltűnés nélkül meg tudja nézni a ruhaméreteket, vagy akár fejből tudja. Ebben az édesanyák született tehetségek.

l Kockáztatunk, és olyan beszédtémát hozunk fel a szokásos találkozó alkalmával, amiből szert tehetünk a szükséges információra, és közben szorítunk, hogy ki ne találja, mi a szándékunk mindezzel.

Amikor a ruha nem megfelelő ajándékötlet

Van néhány olyan eset, amikor nem a legjobb ötlet ruhát vásárolni ajándékba:

l Életmódot vált és már most elkezdett fogyni!

l Gyermeket vár, vagy éppen szült,

l Ha nyilvánvalóan jelét adja annak, hogy számára a ruha nem ajándék.

Ezekben az esetekben inkább valami kiegészítőben gondolkodjunk, például:

l Táska

l Kalap,

l Sál, kendő,

l Sapka-kesztyű szett, vagy a

l Pénztárca és neszesszer is szóba jöhet.

A ruhavásárlásra ne feladatként tekintsünk, hanem olyan kreatív szórakozásként, ami amellett, hogy kihívást jelent, kiválóan menedzselhető tevékenység is egyben. A vásárláson túl ugyanis számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre a csomagolást illetően, és a csomagolás kiegészítőivel is emelhetjük e szép gesztus értékét.

Kapcsolódó cikkek

Milyen zoknit válassz öltönyviseléskor?

Milyen zoknit válassz öltönyviseléskor?

Amennyiben kifogástalanul szeretnénk öltözni, mindenképp oda kell, hogy figyeljünk az apró részletekre is.

A tökéletes karácsonyi ajándék kiválasztása nőknek - gyöngy ékszerek

A tökéletes karácsonyi ajándék kiválasztása nőknek - gyöngy ékszerek

Napjainkban egyre több nő visel ékszert, mint kiegészítőt, hiszen az ékszerek is öltöztetnek és lehetőséget adnak egy-egy dolog kihangsúlyozására.