Mit kell tudni a borhűtő használatáról?

Aki kicsit is jártas a borozás világában, annak nem ismeretlen a borhűtő használata. Sokszor felvetülhet azonban a kérdés, hogy kell-e ez egyáltalán, szükség van-e arra, hogy viszonylag rövid idő alatt varázsolhassuk megfelelő hőmérsékletűre az italt? Ezt mindenkinek magának kell eldönteni, azonban, ha szeretnéd biztonságosan tárolni a palackot, akkor bizony nem árt odafigyelni a körülményekre.
Mit kell tudni a borhűtő használatáról?

Lássuk, hogy mi mindent érdemes tudni erről a boros kellékről!

A borhűtő használata

A borászati kiegészítővel kapcsolatban fontos leszögezni, hogy többféle kivitellel találkozhatunk. Az árat nagyban befolyásolja a márka, a minőség, az anyaghasználat. Szerencsére azonban a nagyméretű és a kisméretű borhűtők egyaránt kedvező áron beszerezhetőek. Egy jófajta változat segít abban, hogy minden féle és fajta bort a megfelelő hőmérsékleten tárolhassunk, hiszen nem mindegyik fajtának van szüksége ugyanarra a hőfokra. A kisméretű borhűtők használata tehát lehetővé teszi, hogy akár házi körülmények között is, viszonylag gyorsan és problémamentesen szolgálhassuk ki a váratlan vendégeket.

Persze nemcsak otthon, hanem éttermekben, vendéglőkben, akár hotelekben is hasznos boros kellék lehet. Emellett italozókban, kávéházakban, ahol borokat és pezsgőket szolgálnak fel, szintén praktikus megoldás tartani pár változatot belőle.

Melyik bornak milyen hőmérséklet az ideális?

Ahogy említettük, minden fajtának másra van szüksége, míg a fehérboroknak 10-12 fok az ideális, addig a vöröseknek 14, míg a testesebb változatoknak 16 fok a megfelelő. Ebből látszik, hogy az egyes típusok között akár 6 fokos eltérés is lehet, tehát nem túl praktikus ugyanott tárolni őket. Mivel azonban a borfogyasztás nem szezonális dolog, így a bor télen és nyáron egyaránt élvezeti cikknek számít. Legyen szó hirtelen betoppanó rokonokról, esetleg előre eltervezett ünneplésről, egy minőségi Vacu Vin borhűtő nagy segítség lehet a mindennapok során.

Mit érdemes még tudni a borhűtésről?

A borfogyasztás esetében az egyik legfontosabb szempont az a megfelelő hőmérséklet, így egy olyan családban, ahol a tagok szívesen fogyasztják ezt az italt, elengedhetetlen kiegészítőnek számít. Nyáron kifejezetten azokat a típusú borokat keressük, amelyek jól be vannak hűtve, amelyek kellemesen lehűtik a testünket. A tikkasztó hőségben nagyon jól tud esni egy pohár kellemes fehér vagy rozé, de remek társai lehetnek egy nyári grillpartynak, esetleg egy születésnapi összejövetelnek egyaránt.

Fontos azonban, hogy bár a megfelelő borhűtés kulcsfontosság, a palackban található italnak kicsit sem tesz jót a túlhűtés, az ugyanis teljesen elveheti egyes változatok valódi zamatát. Igaz ez a fehérre, illetve a vörösre egyaránt, bár utóbbinál inkább a nyerses íz érződik ki az ilyen esetekben. Amennyiben pedig magasabb alkoholtartalmú bort szeretnénk felszolgálni, akkor pedig egy erősebb hűtéssel még kellemesebbé tehetjük annak ízvilágát. A minőségi borozáshoz tehát nagyon fontos tisztában lenni a kisméretű borhűtők használatával.

Kapcsolódó cikkek

A leggyakoribb bortípusok közötti különbségek

A leggyakoribb bortípusok közötti különbségek

Talán kíváncsi, hogy mi a különbség a leggyakoribb bortípusok között.

Mit kell tudni a borhűtő használatáról?

Mit kell tudni a borhűtő használatáról?

Kíváncsi vagy, hogy mit érdemes tudni a kisméretű borhűtők használatáról? Ebben a cikkben eláruljuk a legfontosabb dolgokat. Tarts velünk!