Téli öltözködés divatosan

Ezek a téli öltözködés alapjai.
Téli öltözködés divatosan - téli divat 2022

Eljött hát a tél. Ha nem is ad havat, mint nem is oly rég, hideget azért hoz. A közép-európai időjárás már a legkevésbé sem követeli meg azt a kemény helytállást, ami terjedelmes és nehéz kabátot, hótaposót, síkesztyűt igényelne. Mégis, azok az emberek, akik egész évben oly kényesen ügyeltek a megjelenésükre, a személyes stílusuk kialakítására, hirtelen mindent a sutba dobnak. Valószínűleg csak nem tudják, hogy mit és hogyan öltsenek magukra ahhoz, hogy a nem túl fagyos tél akadályait a kellő eleganciával és stílusérzékkel ugorják meg. Cikkünk ezt a hiányt pótolja, és reméljük nemsokára már egyre több divatosan öltözött férfival találkozhatunk majd a remélhetőleg havat is hozó téli hónapokban.

A téli öltözködés alapjai

A tél nem azt jelenti, hogy fel kell áldoznunk a divatot a kényelem és a meleg oltárán, csupán azt, hogy a hideg időjáráshoz igazítjuk mind a ruhatárat, mind az anyagválasztást, és betartjuk a téli öltözködés alapszabályait.

1. Rétegesen öltözködünk.

2. Az időjárásnak megfelelő szövetből készült ruhákat veszünk fel.

3. Nem hagyjuk otthon a kulcsfontosságú téli kiegészítőket,

4. akkor sem, ha autóval járunk.

5. A télikabát és a téli lábbeli nem lehet kompromisszum kérdése.

De mi is az a réteges öltözködés?

A réteges öltözködés nemcsak melegen tart, de megóvja az egészséget is; több ruhát viselünk egymás felett. Aki csak egyszer is megtapasztalta már, hogy milyen érzés, amikor a farmernadrág belső varrása szó szerint szétvágja az ember combját az igazán cudar hidegben, az soha többet nem fogja cikinek gondolni a jégeralsót. Maximum nem így hívja majd, hanem technikai aláöltözetnek. Ahogy azok, akik télen sem hagyják ki a futó, vagy biciklis edzésüket.

A réteges öltözködés sok ember számára fárasztó. Ami jól jön az utcán, az lekívánkozik a metróban, nem elég elegáns a munkahelyen, vagy plusz egy táska kell a sok rétegnek a légkondicionált irodában. Ennek az oka általában a nem megfelelő anyagválasztás, amire majd később még kitérünk.

Az alapvető téli ruházat legalább három rétegből áll, amit három kategóriába osztunk:

l Alaprétegek (például alsóneműk, pólók, ingek)

l Középső rétegek (például ingek, pulóverek, kardigánok, mellények, farmerdzseki)

l Felső rétegek (például dzsekik, kabátok)

A réteges öltözködés szabályai

1. Az anyagok a testtől kifelé távolodva vastagodnak. A legkönnyebb szövetet a testen viseljük tehát.

2. Soha nem szabad annyi réteget viselni, ami már korlátozza a mozgást. Különösen a karok, lábak és egyéb hajlatok mozgástartományát kell óvni, miközben törekedünk a kényelem, a meleg és a stílus egyensúlyára.

3. Minden egyes darabot úgy vegyünk fel, hogy az bármikor láthatóvá válhat. Bizony, még az alsónemű is, hiszen, ha edzésre, uszodába megyünk, ott azért át kell öltözni. Az alsó és középső rétegeknek is a teljes képet kell erősíteniük tehát.

4. Minden ruhának pontosan kell passzolnia ránk és egymáshoz is. Egy bő ujjú, vastag anyagú ing kínosan dudorodik és gyűrődik egy vékony pulóver alatt, tehát ez nem jó kombó.

A négy legjobb szövet, ami télen melegen tart

Pamut

Leginkább alap- és/vagy középső rétegekhez használjuk. A pamut önmagában nem tart melegen, viszont felszívja a kipárolgást, miközben jól szellőzik, ami csökkenti az izzadás mértékét.

Farmer

Legjobb középső és/vagy felső rétegekhez. A farmer, mint anyag mindig jó választás a hétköznapi, utcai és kötetlen irodai megjelenéshez, ez alól a tél sem kivétel. Csupán azt kell tudnunk előre, hogy a nap nagy részét fűtött helyen, vagy a szabadban töltjük-e majd. Ha a szabadban, akkor ne feledkezzünk meg a pamut alsóról se. Ha nem hangzik elég férfiasan, gondoljunk a kényes testtájak egészséges vérkeringésének fenntartására. És ugyanezen okok miatt télen sose viseljünk szűk farmert.

Bőr

Általában felső rétegekhez választják.

l A bőrkabát klasszikus megoldás, hiszen természeténél fogva vízálló, és megóv a hideg széltől is.

l A bőr azonban mellény formájában kiválóan szigetel, aminek enyhébb időjárás esetén vesszük hasznát, egy vékonyabb szövetkabát alatt.

l A nedvszívó és jól szellőző aláöltözet és fehérnemű kulcsfontosságú a bőr alapanyagú ruhák esetében.

l A bőrnadrágot viszont hanyagoljuk, egyáltalán nem praktikus téli viselet.

Gyapjú

Legjobb középső és/vagy felső rétegekhez, alsóneműnek semmi esetre se vegyünk fel gyapjút. A gyapjú, például merino (birka), angóra (nyúl), kasmír (kecske), vagy alpaka a legmelegebb természetes szövet, amit választhatunk téli ruhatárunkhoz alapanyagként.

l Középső rétegként hordva még egy vékony gyapjú pulóver is melegebben tart, mint bármilyen más, vastagabb szövet.

l A gyapjúhoz gyakran kevernek mesterséges összetevőket – poliészter, poliamid – ami rugalmasabbá teszi az alapanyagot és megelőzi, hogy az elhasználódástól a gyapjúból készült ruhanemű elveszítse a formáját, vagy nemezesedni kezdjen.

l A pamuttal kevert gyapjú alapanyagú ruhák könyebbek és jobban szellőznek, miközben melegek és kényelmesek maradnak.

l A gyapjúból készült télikabátok igazán elegáns és hangsúlyozottan férfias megjelenést kölcsönöznek.

Azzal viszont számolnunk kell, hogy a különleges, és főleg a kézzel szőtt gyapjúkelmék igen borsos árral bírnak. Egy teveszőr télikabát zseniálisan meleg, ráadásul időtálló klasszikus, de nemcsak az ára, a színe sem áll jól mindenkinek.

A téli kiegészítők

Sokan hiszik úgy, hogy csak akkor kell télen kiegészítőket hordani, ha tartósan nulla fok alatt van a hőmérséklet. Ez azonban nem igaz. Ha az épületben, metrón, buszon ránk melegszik a kabát és kilépünk a hideg utcára nyitott kabátban, lógó sállal, sapka és kesztyű nélkül egészen biztosan bezsákolhatunk egy kiadós náthát.

A téli megfázások oka ugyanis leggyakrabban nem maga a hideg, hanem a hőingadozás, aminek naponta többször és rendszeresen kitesszük magunkat. A közvetlenül az utcára lépés előtt felöltött sapka, sál, kesztyű kombináció épp ettől óvja meg a szervezetünket.

A téli lábbeli kérdése

Sokan esküsznek a csizmára, még többen a bakancsra.

Amit azonban semmiképpen se hordjunk télen, a szabadban:

l A sportcipő és a tornacsuka. Még akkor sem, ha bélelt.

Ezek talpa ugyanis túl vékony, és nincs csúszásgátló réteggel ellátva.

l Ugyanezen okokból tartózkodjunk a teljesen haszontalan, stílusos, ám rendkívül vékony divatcsizmáktól és a nehéz, akár acélbetétes divatbakancsoktól is.

l A bokacsizmákat hagyjuk inkább az őszi, tavaszi ruhatárban.

Az új cipőkkel is vigyázni kel..

A kiegészítők és a réteges öltözködés nagyszerű lehetőséget adnak a kreativitás kibontakoztatására és a személyiség megvillantására. Tobzódhatunk az alapanyagokban, színekben, és felvonultathatjuk azokat a szettjeinket, amiket nyáron a hőség miatt parkoltatnunk kell, és még tavasszal, ősszel is csak ritkán ölthetjük magunkra.

Kapcsolódó cikkek

A bőrdzseki és kabát - A bőrdzseki mindig divatos marad – még manapság is nagyon divatos.

A bőrdzseki mindig divatos marad

A bőrből készült kabátok manapság nagyon divatosak és csakúgy, mint a farmer, talán soha nem mennek ki a divatból.

A magassarkú cipők mind a nők, mind a férfiak által kedveltek – mindkettőnek más okból

A magassarkú cipők mind a nők, mind a férfiak által kedveltek – mindkettőnek más okból

Tudta, hogy a magassarkú cipőket, ezt az elegáns, mindkét nemnek hízelgő cipőtípust a férfiak találták fel?

Téli öltözködés divatosan - téli divat 2022

Téli öltözködés divatosan

Ezek a réteges öltözködés szabályai.